Lyssna
Sex

Vad är egentligen sex? Om man börjar med själva ordet, så betyder det kön. Sex används också som en förkortning av sexualitet. Sexualitet handlar bland annat om hur vi människor fortplantar oss, men också hur viktigt det är med lust, njutning och kärlek. Man kan säga att sexualiteten berör många områden i människors liv.

  1. Sex är något man gör, trots det heter det att man har sex. Man kan ha sex med sig själv eller med någon annan. Att ha sex med sig själv är samma sak som att onanera. De flesta börjar onanera när de är barn eller tonåringa och fortsätter med det hela livet. Det finns människor som av olika skäl aldrig har sex, aldrig onanerar eller aldrig har samlag i hela sitt liv.
  2. Har man sex med någon annan så gör man oftast något med varandras kroppar och kön. Det kan till exempel vara att smeka varandra, att undersöka och upptäcka varandras kroppar eller att ha samlag. De flesta har inte samlag förrän de är en bra bit in i tonåren eller ännu äldre. Om en kvinna och en man har samlag kan kvinnan bli gravid eller med barn som man också brukar säga.
  3. Det finns många skäl till att man har sex, men oftast har människor sex för att det är skönt. Det är väldigt olika hur det känns att ha sex vid ett visst tillfälle. Det kan vara spännande, mysigt, roligt, skönt, underbart... Det kan känns på tusen olika sätt. Sex betyder dessutom olika saker för olika människor, det som en del tycker om, gillar andra inte alls. De flesta börjar med sex långt innan man har sitt första samlag.
  4. Ibland blir människor tvingade till sex. Det är alltid fel att ha sex med någon när den inte vill det. Det är också fel när vuxna eller äldre ungdomar har sex med barn.

Här kan du läsa mer om när sex är fel.