• Underifrån

  Så här ser könet ut underifrån - venusberget, yttre- och inre blygdläppar, klitoris, analöppning, urinrörsmynningen, slidan, slidkransen, mellangården och hår runt könsorganet.

 • Venusberg

  Om man har handen på magen och för den ner mot könet så är venusberget det första man kommer till. Det är som en mjuk kulle ovanför blygdläpparna och klitoris. Venusberget är i stort sett uppbyggt av fett och det finns mycket nerver där och därför är det ett område på kroppen som är känsligt för beröring. Under puberteten börjar det växa könshår på venusberget.

 • Yttre blygdläppar

  De yttre blygdläpparna går från venusberget och ner på var sin sida av slidöppningen. De är uppbyggda av fett och skyddar könsorganet, och om man känner på dem är de mjuka. När man kommer i puberteten börjar det växa hår på de yttre blygdläpparna.

  Mellan de yttre och de inre blygdläpparna tillverkas talg, som är ett slags fett. Talgen skyddar mot svamp och bakterier. Talgen heter smegma (som betyder tvål på grekiska), och det kan börja lukta när smegman blandas med bakterier. Lukten kan särskilt komma om man inte har tvättat sig på ett tag. Både tjejer och killar har smegma. Killar får smegma på insidan av förhuden. Ibland kallas smegma för ”flänsost”, det är ett slangord som används framförallt när det gäller killar.

  Blygdläppar ser olika ut

  Blygdläppar ser olika ut och kan vara olika stora. De kan till exempel vara rosa, bruna, ljuslila, stora, små, ojämna och mer eller mindre veckiga. När man blir sexuellt upphetsad (kåt) fylls blygdläpparna med blod och sväller och blir fylligare.

  Här kan du läsa mer om att vara kåt.

 • Inre blygdläppar

  De inre blygdläpparna är som två mjuka veck. På dem växer det inget hår och de sitter innanför de yttre blygdläpparna. På många syns de inre blygdläpparna lite utanför de yttre. De inre blygdläpparna ligger mot varandra och skyddar på så sätt slidans öppning och urinrörets mynning. De inre blygdläpparna är känsliga eftersom det finns väldigt många nerver som slutar där.

  Mellan de yttre och de inre blygdläpparna tillverkas talg, som är ett slags fett. Talgen skyddar mot svamp och bakterier. Talgen heter smegma (som betyder tvål på grekiska), och det kan börja lukta när smegman blandas med bakterier. Lukten kan särskilt komma om man inte har tvättat sig på ett tag. Både tjejer och killar har smegma. Killar får smegma på insidan av förhuden. Ibland kallas smegma för ”flänsost”, det är ett slangord som används framförallt när det gäller killar.

  Blygdläppar ser olika ut

  Blygdläppar ser olika ut och kan vara olika stora. De kan till exempel vara rosa, bruna, ljuslila, stora, små, ojämna och mer eller mindre veckiga.. När man blir sexuellt upphetsad (kåt) fylls blygdläpparna med blod och sväller och blir fylligare.

  Här kan du läsa mer om att vara kåt.

 • Klitoris

  Klitoris kallas den ”knopp” som sitter högst upp mellan de inre blygdläpparna en bit ovanför urinrörets mynning.

  ”Klitorisknoppen” kallas också för klitoris ollon och den täcks av ett litet hudveck som fungerar som en skyddande huva. Klitorisknoppen är känslig för beröring och är faktiskt den känsligaste delen på hela kroppen! Eftersom klitoris är så känslig kan det kännas väldigt mycket om man tar direkt på den. Precis som blygdläpparna så sväller klitoris och blir fylligare när man blir sexuellt upphetsad (kåt).

  Klitoris är mycket mer än det man kan se från utsidan, för klitoris fortsätter in i kroppen där den delar sig i två delar eller skänklar ungefär som ett upp och nervänt V, som går bakåt och neråt på var sin sida om urinrörsmynningen och slidöppningen.

  Här kan du läsa mer om onani.

  Här kan du läsa mer om att vara kåt.

 • Analöppning

  Mellan skinkorna sitter stjärthålet som också kallas analöppning eller anus. Analöppningen är ett känsligt område där det finns mycket nerver. När man kommer i puberteten får en del personer hår kring analöppningen.

 • Urinrör och urinrörsmynning

  Urin är ett annat ord för kiss och urinröret är det rör som kisset kommer ut genom. Öppningen där urinen kommer ut kallas för urinrörsmynningen och den finns ovanför slidans öppning och nedanför klitoris. Urinröret går från urinblåsan där urinen samlas. När urinblåsan börjar bli full känner man sig kissnödig.

  Här kan du läsa mer om urinblåsan.

 • Slidan

  Rakt nedanför urinrörsmynningen finns slidöppningen. Slidan är som en tunnel som går från slidöppningen in till livmodern.

  Slidans yta består av slemhinna och känner man inne i slidan känns det mjukt, varmt och fuktigt ungefär som inne i munnen. När man får lubrikation blir slidan extra våt, men även annars är den ofta lite fuktig.

  Det är genom slidan som mensblodet sipprar ut när man har mens. När ett barn ska födas så är det oftast genom slidan som barnet kommer ut.

  Här kan du läsa mer om livmodern.

  Här kan du läsa om mens och mer om mens.

  Här kan du läsa mer om lubrikation.

  Du kan läsa mer om hur ett barn blir till under Babyn.

 • Flytningar

  Flytningar brukar man kalla den vätska som kommer från slidan. Ofta kommer det lite mer strax före mensen. Flytningarna hjälper till att skydda slidans slemhinnor som är väldigt känsliga. Flytningar kan vara tunna och genomskinliga eller tjocka och vita. När det torkar i trosan kan fläckarna bli gulaktiga. Alla har flytningar och de är helt ofarliga. En del  har mer och andra har mindre, men skulle du få flytningar som luktar illa så kan det vara bra att prata med skolsköterskan.

 • Slidkrans

  Precis innanför slidöppningen och några centimeter in i slidan finns det veck i slemhinnan. De här vecken bildar en krans som kallas slidkransen. Slidkransen är mjuk och elastisk och ser lite olika ut. Slidkransen finns där hela livet, men förändras beroende på hur gammal du är och om du har fött barn. En del säger att man börjar blöda från slidkransen om man har slidsamlag med någon för första gången. Så kan det bli – men det behöver inte bli så. Det som händer om man blöder är att det har blivit bristningar i blodkärl som finns i slemhinnan. Det kan göra lite ont, men det är inte farligt.

  Slidkransen kallades tidigare för mödomshinnan, vilket egentligen är knasigt eftersom det inte finns någon slags "hinna" eller "vägg" man känner, utan mer som en liten mjuk tröskel.

  Du kan läsa mer om samlag under Tavlorna.

 • Mellangården

  Hudpartiet mellan slidan och analöppningen kallas för mellangården. I huden runt omkring mellangården finns mycket nerver och därför kan den vara känslig för beröring.

 • Hår runt könsorganet

  Håret runt och på könsorganet börjar växa när man kommer i puberteten. Könshåret växer som en triangel av hår på venusberget och det växer också ner på de yttre blygdläpparna och runt könet. Håret kan vara krulligt, smålockigt eller rakt, strävt eller mjukt, storbuskigt eller fjunigt.

  Precis som håret på huvudet så kan det helt enkelt vara ganska olika från person till person. Håret växer inte bara på och runt könsorganet utan kan även växa runt analöppningen, upp på magen och ner på låren. Hur mycket hår man har varierar och färgen på håret är oftast som hårfärgen på huvudet fast mörkare.

Föregående Nästa