• Kroppen fungerar

  De flesta tjejer och kvinnor kan nog hålla med om att mens inte är så jätteroligt alla gånger. Det kan göra ont, man kan vara trött, extra känslig, mosig, arg eller ledsen. Men även om det känns när magen värker, så kan det ibland hjälpa att tänka på att det finns något bra med mens. Din kropp fungerar! Att du en dag kan välja att försöka få barn känns förmodligen tusen mil bort, men det kanske ändå är lite skönt att veta att livmoder och alltihop antagligen fungerar som det ska.

 • Hur länge, hur ofta?

  Hur länge man blöder varje gång är olika, men oftast är mensen 3-7 dagar lång och sen är det ett uppehåll på cirka 25-30 dagar. Det här kallas menscykeln. När man är ung är det lite si och så med den här cykeln. Ibland får man mens jätteofta och sen kan det plötsligt gå flera månader innan den dyker upp igen. Det brukar kallas oregelbunden mens och fixar ofta till sig med tiden. Men om man blöder i flera veckor i sträck är det bra om du går till skolsköterskan.

 • Hur mycket?

  Det är lätt att tro att det kommer massor med blod när man har mens, men det är inte så mycket. Sammanlagt under en hel mensperiod är det inte mer än i genomsnitt 6-8 teskedar eller 40 milliliter. Så även om du är en av dem som blöder mycket så är det väldigt lite av allt blod du har i kroppen som försvinner. Dessutom bildas det snabbt nytt blod. De flesta blöder mest de första dagarna av mensen och mindre i slutet av mensen.

 • Hur ser mensen ut?

  Färgen på blodet är lite olika i början och i slutet av mensen. I början av en mensperiod är blodet ljust och klarrött. Mot slutet så kan det däremot bli lite mörkare och rödbrunt. Det är helt normalt och beror på att blodet inte sipprar ut lika fort när du blöder mindre och då hinner blodet bli mörkare innan det kommer ut.

 • Först eller sist?

  Många oroar sig för den första mensen. Kommer jag få den först eller sist? Tänk om den inte kommer alls, eller vid helt fel tillfälle? Eftersom alla människor är olika så utvecklas våra kroppar olika snabbt. Därför är det lika vanligt att få sin första mens när man är 10 år, som när man är 16 år. I vilken takt kroppen utvecklas är ofta ärftligt, så har din mamma fått mens sent eller tidigt så är sannolikheten stor att du får det också.

 • Ont, ont, ont!

  En del får ont när de har mens. Det kallas mensvärk och är helt ofarligt men kan ändå vara ganska jobbigt. Värken sitter i nedre delen av magen och kan stråla ut mot ljumskarna, lårens insida eller längst ner i ryggen. Oftast får man mensvärken strax innan första droppen blod kommer. Några har bara lite ont, andra har så ont att de måste ligga ner. Det finns de som också blir illamående eller får huvudvärk under mensen. Det kan vara bra att veta att värken oftast är som värst första blödningsdagen, och att värken sedan släpper mer och mer.

 • Vad hjälper när det gör ont?

  Värken brukar minska om man rör på sig. Att cykla, gå eller träna lite grand kan kännas skönt. Man kan också prova att ligga med något som värmer mot magen. En värmekudde eller varmvattenflaska till exempel. En varm och gosig katt (om den inte är för tjock och tung!) är inte heller helt fel. Har man väldigt ont så kan man få hjälp av smärtstillande tabletter. Fråga skolsköterskan om hjälp.

 • Arg, gråtfärdig och chokladsugen!

  En del tjejer kan få något som kallas PMS strax innan mensen kommer. Det är en förkortning av premenstruell spänning. Tecken på PMS är att man blir trött, har svårt att koncentrera sig, får huvudvärk, blir förbannad på småsaker, får ömma bröst, känner sig ledsen, blir svullen i magen eller bara tycker att allt känns allmänt tråkigt och meningslöst. En del kan bli väldigt sugna på sötsaker till exempel choklad! De allra flesta märker bara lite av det här, men några kan uppleva det mer.

 • Bindor, tamponger och menskopp

  För att inte blöda i trosor och på byxor brukar man använda skydd när man har mens. Man kan använda bindor – ett platt och mjukt vadderat skydd som man fäster i trosorna, eller tampong – ett litet skydd som ser ut som en bomullskork med ett snöre. Man stoppar tampongen i slidan och tar bort den genom att dra ut den med snöret. Det är viktigt att man byter tampong och bindor flera gånger om dagen.

  Menskopp är en liten behållare som stoppas in i slidan och där samlas mensblodet upp. Menskoppen kan användas många gånger eftersom den tvättas efter varje gång man har använt den.

 • När mensen upphör

  Någon gång i 50-års åldern börjar mensen bli oregelbunden och upphör så småningom att komma varje månad. Den här perioden i livet brukar kallas för klimakteriet. Under den här perioden slutar äggstockarna att producera det kvinnliga könshormonet östrogen, vilket gör att kvinnan inte får ägglossning och det gör att hon inte längre kan få barn.

  Du kan läsa mer om hormoner under Hjärna.

Föregående Nästa