Lyssna

Mens

Mens är en blödning från livmodern som kommer ungefär en gång i månaden. Våra kroppar utvecklas olika snabbt så därför får man vanligtvis sin första mens någon gång när man är mellan 10 - 16 år.

Vad är mens egentligen?

Mensen styrs av hormoner från hjärnan. Hormoner är kemiska ämnen i blodet som påverkar nästan allt i kroppen. Hormonerna är ett slags budbärare som bildas på ett ställe i kroppen och transporteras till ett annat ställe med ett ”meddelande” om vad som ska göras där. Ett exempel på detta är när hormoner som bildas i hjärnan signalerar till äggstockarna att ett ägg ska mogna och lossna.

Mensblodet som sipprar ut genom slidan kommer från livmodern. När en tjej kommer i puberteten förbereder sig kroppen på att kunna bli gravid och då händer flera saker. Bland annat börjar äggstockarna tillverka ägg och slemhinnan på livmoderns innerväggar gör sig redo för att ett befruktat ägg ska kunna fastna. Om ägget inte befruktas av någon spermie stöts slemhinnan bort så att en ny slemhinna kan byggas upp till nästa månad. När den här slemhinnan stöts ut blöder det och det är den blödningen som är mensen.