• Inuti

  Så här ser könet ut på insidan, för könets delar finns även inuti kroppen.

 • Urinrör och urinblåsa

  Urin är ett annat ord för kiss och urinröret är det rör som kisset kommer ut genom. Öppningen där urinen kommer ut kallas för urinrörsmynningen och finns ovanför slidans öppning och nedanför klitoris.

  Urinröret går från urinblåsan där urinen samlas. När urinblåsan börjar bli full känner man sig kissnödig.

 • Livmoder

  Slidan är som en tunnel som leder fram till livmodern. Livmodern är ett ihåligt litet rum, stort som ett mindre päron ungefär. Livmoderhalsen är den nedre delen av livmodern. Den yttersta delen av livmoderhalsen som mynnar ut i slidan kallas livmodertappen. Livmodertappen känns som en nästipp ungefär. Det kan vara svårt att hitta och känna på sin livmodertapp, du måste stoppa in fingret långt in i slidan för att kunna känna den.

  Innan man är vuxen är livmodern mindre. I livmodern kan det efter befruktning växa ett foster som växer där tills det är dags för barnet att födas.

  Du kan läsa mer om hur ett barn blir till under Babyn.

 • Äggstockar, äggledare och ägglossning

  Längst ut vid äggledarna sitter äggstockarna, en på varje sida om livmodern. Äggledarna är som två smala rör och det är genom dem som ett ägg tar sig från äggstockarna och fram till livmodern. I äggstockarna finns en massa äggceller, uppemot 400 000! De är färdiga redan när man föds, men under ett liv är det bara cirka 400 av äggcellerna som blir färdiga ägg. Det är ägget som är bärare av kvinnans arvsanlag. I äggstockarna bildas också könshormonet östrogen som är det hormon som brukar kallas för kvinnligt könshormon.

  När man får mens första gången, så vet man att ägglossningen startar så småningom, för i början när man får mens så vet man inte riktigt när ägglossningen kommer igång. Ägglossning kallas det när en äggstock släpper ifrån sig ett moget ägg. Ägget fångas upp av äggledarna och via äggledarna transporteras det till livmodern.

  Ägglossningen sker en gång i månaden, 14-15 dagar före mensen kommer och en del känner av den som ont i magen och/eller att brösten ömmar, men de flesta märker inget alls. Om ett ägg blir befruktat av en spermie kan ett foster börja växa i livmodern.

  Här kan du läsa om mens och mer om mens.

  Du kan läsa mer om hur ett barn blir till under Babyn.

   

 • Östrogen

  Östrogen är ett hormon som brukar kallas för kvinnligt könshormon, men både män och kvinnor har östrogen – fast i olika mängd. När puberteten sätter igång är det östrogenet som gör att man till exempel får mens, att brösten börjar växa och att man får hårväxt på kroppen och runt könsorganet.

  Du kan läsa mer om hormoner under Hjärna.

  Du kan läsa mer om hårväxt under Bröst.

 • Analöppning

  Mellan skinkorna sitter stjärthålet som också kallas analöppning eller anus. Analöppningen är ett känsligt område där det finns mycket nerver. När man kommer i puberteten får en del personer hår kring analöppningen.

  Du kan läsa mer om hårväxt under Bröst.

 • Klitoris

  Klitoris kallas den ”knopp” som sitter högst upp mellan de inre blygdläpparna en bit ovanför urinrörets mynning.

  ”Klitorisknoppen” kallas också för klitoris ollon och den täcks av ett litet hudveck som fungerar som en skyddande huva. Klitorisknoppen är känslig för beröring och är faktiskt den känsligaste delen på hela kroppen! Eftersom klitoris är så känslig kan det kännas väldigt mycket om man tar direkt på den. Precis som blygdläpparna så sväller klitoris och blir fylligare när man blir sexuellt upphetsad (kåt).

  Klitoris är mycket mer än det man kan se från utsidan, för klitoris fortsätter in i kroppen där den delar sig i två delar eller skänklar ungefär som ett upp och nervänt V, som går bakåt och neråt på var sin sida om urinrörsmynningen och slidöppningen.

  Du kan läsa mer om onani under Tavlorna.

  Du kan läsa mer om att vara kåt under Hjärna.

 • Mellangården

  Hudpartiet mellan slidan och analöppningen kallas för mellangården. I huden runt omkring mellangården finns mycket nerver och därför kan den vara känslig för beröring.

 • Venusberget

  Om man har handen på magen och för den ner mot könet så är venusberget det första man kommer till. Det är som en mjuk kulle ovanför blygdläpparna och klitoris. Venusberget är i stort sett uppbyggt av fett och det finns mycket nerver där och därför är det ett område på kroppen som är känsligt för beröring. Under puberteten börjar det växa könshår på venusberget.

 • Slidan

  Rakt nedanför urinrörets mynning finns slidöppningen. Slidan är som en tunnel som går från slidöppningen in till livmodern. Slidans yta består av slemhinna och känner man inne i slidan känns det mjukt, varmt och fuktigt ungefär som inne i munnen. När man får lubrikation blir slidan extra våt, men även annars är den ofta lite fuktig. Det är genom slidan som mensblodet sipprar ut när man har mens. När ett barn ska födas så är det genom slidan som barnet kommer ut.

  Du kan läsa mer om hur ett barn blir till under Babyn.

  Här kan du läsa om mens och mer om mens.

  Här kan du läsa mer om lubrikation.

  Flytningar

  Flytningar brukar man kalla den vätska som kommer från slidan. Ofta kommer det lite mer strax före mensen. Flytningarna hjälper till att skydda slidans slemhinnor som är väldigt känsliga. Flytningar kan vara tunna och genomskinliga eller tjocka och vita. När det torkar i trosan kan fläckarna bli gulaktiga. Alla har flytningar och de är helt ofarliga. En del har mer och andra har mindre, men skulle du få flytningar som luktar illa så kan det vara bra att prata med skolsköterskan.

 • Slidkransen

  Precis innanför slidöppningen och några centimeter in i slidan finns det veck i slemhinnan. De här vecken bildar en krans som kallas slidkransen. Slidkransen är mjuk och elastisk och ser lite olika ut. Slidkransen finns där hela livet, men förändras beroende på hur gammal du är och om du har fött barn. En del säger att man börjar blöda från slidkransen om man har slidsamlag med någon för första gången. Så kan det bli – men det behöver inte bli så. Det som händer om man blöder är att det har blivit bristningar i blodkärl som finns i slemhinnan. Det kan göra lite ont, men det är inte farligt.

  Slidkransen kallades tidigare för mödomshinnan, vilket egentligen är knasigt eftersom det inte är någon slags "hinna" eller "vägg" man känner, utan mer som en liten mjuk tröskel.

  Du kan läsa mer om samlag under Tavlorna.

 • Hår runt könsorganet

  Håret runt och på könsorganet börjar växa när man kommer i puberteten. Könshåret växer som en triangel av hår på venusberget och det växer också ner på de yttre blygdläpparna och runt könet. Håret kan vara krulligt, smålockigt eller rakt, strävt eller mjukt, storbuskigt eller fjunigt.

  Precis som håret på huvudet så kan det helt enkelt vara ganska olika från person till person. Håret växer inte bara på och runt könsorganet utan kan även växa runt analöppningen, upp på magen och ner på låren. Hur mycket hår man har varierar och färgen på håret är oftast som hårfärgen på huvudet fast mörkare.

Föregående Nästa