Längst ut vid äggledarna sitter äggstockarna, en på varje sida om livmodern. Äggledarna är som två smala rör och det är genom dem som ett ägg tar sig från äggstockarna och fram till livmodern. I äggstockarna finns en massa äggceller, uppemot 400 000! De är färdiga redan när man föds, men under ett liv är det bara cirka 400 av äggcellerna som blir färdiga ägg. Det är ägget som är bärare av kvinnans arvsanlag. I äggstockarna bildas också könshormonet östrogen som är det hormon som brukar kallas för kvinnligt könshormon.
När man får mens första gången, så vet man att ägglossningen startar så småningom, för i början när man får mens så vet man inte riktigt när ägglossningen kommer igång. Ägglossning kallas det när en äggstock släpper ifrån sig ett moget ägg. Ägget fångas upp av äggledarna och via äggledarna transporteras det till livmodern.
Ägglossningen sker en gång i månaden, 14-15 dagar före mensen kommer och en del känner av den som ont i magen och/eller att brösten ömmar, men de flesta märker inget alls. Om ett ägg blir befruktat av en spermie kan ett foster börja växa i livmodern.
Här kan du läsa om mens och mer om mens.
Du kan läsa mer om hur ett barn blir till under Babyn.