Bröst och bröstvårtor

Ett av de första tecknen på att man kommit i puberteten är att brösten börjar växa. Brösten består av körtlar och fett och när de växer kan de vara ömma och kännas lite knöliga.

Bröst ser olika ut 

Det är vanligt att det ena bröstet växer snabbare än det andra och att det ena bröstet kan bli större än det andra. Brösten fortsätter att utvecklas ganska länge – ibland tills man är i slutet av tonåren.

Längst ut på bröstet finns bröstvårtan som är som en liten knopp. Tar man på bröstvårtan kan det kännas skönt och den kan bli hård och det beror på att det finns små muskler runt omkring bröstvårtan som drar ihop sig till exempel när man är sexuellt upphetsad eller när man fryser.

Området runtom bröstvårtan kallas vårtgården. Den har ofta en mörkare färg än huden runt omkring och den kan vara olika stor hos olika personer.

När det gäller storlek och utseende på bröst så skiljer det sig väldigt mycket. En del har stora bröst och andra har små bröst. Det är också vanligt att ha bröst som är olika stora och har olika form.