Lyssna

Utlösning och spermier

Utlösning är ett lurigt ord, för det kan betyda flera saker som liknar varandra, men det har oftast med sperma att göra.

Sperma och sädesvätska

Sperma- sädesvätska är en vätska som bland annat innehåller spermier. Sperma-sädesvätska kan till exempel komma ut från penis när man onanerar, om man har sex med någon eller på natten när man drömmer och har stånd. Sperman kan ha olika färg och konsistens. Det finns också mer vardagliga ord som sagge, sagg, sarre eller såsen.

Vad är utlösning?

Utlösning kan betyda själva händelsen att det kommer sperma ur penis – när sperman sprutar, skvätter eller rinner ut. Man säger att en kille får utlösning när det händer. Ett annat ord för det är att ejakulera. Ibland används ordet utlösning med samma betydelse som ordet orgasm, vilket egentligen är lite knasigt. Man kan få orgasm utan utlösning och man kan ha utlösning utan att få orgasm. Utlösningen är själva sperman medan orgasmen är den sköna känslan.

Du kan läsa mer om onani under Tavlorna eller under Hjärna.

Du kan läsa mer om att vara kåt under Hjärna.

Här kan du läsa mer om orgasm.

Hur ser det ut?

Sperma kan ha lite olika färg, inte bara hos olika personer utan också från gång till gång hos samma kille. Sperman är oftast tjock och vitaktig, men den kan också vara lite genomskinlig. Ibland är sperman gulaktig, det kan också vara lite ”klumpar” i den.

Hur mycket?

Hur mycket sperma som kommer varierar mellan olika killar, men också från gång till gång. Det kommer ungefär en tesked eller 3-5 milliliter sperma när man får utlösning. Har man onanerat några gånger under samma dag kan det komma mindre. Var det länge sedan man fick utlösning kan det komma mer. Det är också olika med vilken fart sperman sprutar ut ur penis. För vissa kan den fara iväg fort och ganska långt, flera decimeter. För andra är det mer som att den rinner ut. Även spermans hastighet är olika från gång till gång hos en och samma kille.

Vad består den av?

Sperman består av olika vätskor. Dessa vätskor kommer framför allt från sädesblåsorna och prostatan. Många tror att sperman kommer från pungen, men det är bara ett par procent av sperman som kommer därifrån - nämligen spermierna, som tillverkas i testiklarna och lagras i bitestiklarna.

Här kan du läsa mer om de olika delarna på könet.

Sädesceller

Spermier kallas också för sädesceller. De tillverkas i testiklarna i pungen och lagras i bitestiklarna och det är spermierna som är bärare av mannens arvsanlag. Tillverkningen sätter igång i puberteten och fortsätter sedan hela livet, dygnet runt. Varje sekund tillverkas 3000 spermier! Det tar ungefär 72 dygn för kroppen att bilda en spermie och de kan mogna och lagras i 10-12 dagar inne i bitestiklarna som finns i pungen.

Spermierna är väldigt små

Spermierna är väldigt små, därför får det plats med många spermier i en utlösning. I sperma kan det finnas upp till 100 miljoner spermier i en milliliter! En spermie ser ut ungefär som ett grodyngel och har ett slags huvud, en slags motor och en slags svans. På det viset kan en spermie röra sig framåt genom att snurra på svansen i en korkskruvsrörelse.

Om spermierna befruktar ett ägg från en kvinna kan det bli ett barn. Det sker oftast genom att en man och kvinna har samlag och att mannen får utlösning i kvinnans slida.