Lyssna

Stånd-erektion

Stånd eller erektion är när penis reser sig och blir hårdare/styvare än den brukar vara. Det som sker inne i penis är att de tre svällkropparna som finns där fylls med blod och det gör att penisen blir hårdare och oftast längre än när den är slak och mjuk.

Varför får man stånd?

Att få stånd kan ibland vara kopplat till att man känner sig sexuellt upphetsad (kåt) till exempel om man fantiserar om någon eller om man hånglar med någon, och andra gånger så kan man få stånd utan att man vet varför.

De fyra olika stånden

Det finns olika orsaker till att man får stånd. Därför kan man prata om fyra olika sorters stånd, även om penis beter sig likadant vid de olika stånden.

Kåtståndet

Kåtståndet är kopplat till när man blir sexuellt upphetsad, till exempel om man fantiserar om någon eller något eller om man hånglar med någon.

Kupéståndet

Kupéstånd kan man få av de vibrationer som man känner av när man till exempel sitter på en buss eller åker tåg. Resultatet kan då bli att penis styvnar och man får stånd.

Morgonståndet

Morgonståndet kan man märka av på morgonen när man vaknar. Morgonståndet har inget att göra med att man är kissnödig utan beror på att varje gång en kille drömmer så får han stånd! Killar kan få stånd 3-6 gånger varje natt och det spelar ingen roll vad man drömmer om, man får stånd ändå. Man tror att detta beror på att kroppen vill se till att hålla svällkropparna i gång.

"När-som-helst-ståndet"

"När-som-helst-ståndet" kan komma precis när som helst. Ibland kommer det när man minst vill ha det, som till exempel i omklädningsrummet efter idrotten eller när man står inför klassen och håller föredrag, men andra gånger kan det komma som en trevlig överraskning och kännas jättebra! Det finns inga bra förklaringar till "när-som-helst-ståndet" men det är vanligare under puberteten och i tonåren än när man är vuxen.

Här kan du läsa mer om de olika delarna på könet.

Du kan läsa mer om att vara kåt under Hjärna.