Lyssna

Orgasm

Att få orgasm betyder att man når en slags topp när man njuter sexuellt. Men vad betyder det att njuta sexuellt? Oftast betyder det att det känns skönt i könet och i kroppen. Den njutningen kan man få när man onanerar. Det vanligaste sättet att få orgasm när man är ung är genom att onanera. Men man kan också få orgasm genom att ha sex med varandra.

Det är inte säkert att man får orgasm första gången man onanerar. Man kan behöva lära sig vad man tycker är skönt för att nå den där "toppen".

Hur känns en orgasm?

Det är inte så lätt att beskriva hur en orgasm känns. En del tycker att den känns som en skön varm känsla i hela kroppen, andra tycker att det känns mest i könet. Vissa tycker att det nästan känns som en explosion medan andra tycker att det går som vågor genom kroppen eller pirrar starkt.

Orgasmer kan vara olika starka. En gång kan man få en stark orgasm så att det känns som om hela kroppen drar ihop sig, en annan gång kan orgasmen vara svagare. Man kan jämföra med andra saker man upplever i kroppen. En nysning kan ju till exempel också vara jättekraftig ibland och andra gånger bara som en liten smånysning.

Det finns en skillnad mellan tjejer och killar när det gäller orgasmer. Tjejer kan få flera orgasmer på rad, ganska tätt efter varandra – det är ovanligt när det gäller killar.

Du kan läsa mer om sex och onani under Tavlorna.

Du kan läsa mer om onani under Hjärna.

Här kan du läsa mer om utlösning.

Här kan du läsa om stånd.