• Inuti

    Så här ser könet ut på insidan, för könets delar finns även inuti kroppen.

  • Urinrör och urinblåsa

    Urin är ett annat ord för kiss och urinröret är det rör som kisset kommer ut genom. Öppningen där kisset kommer ut kallas för urinrörets mynning. Den finns längst fram på ollonet och det är också där som sperman kommer ut när man får utlösning. Urinröret går från urinblåsan där urinen samlas och när urinblåsan börjar bli full känner man sig kissnödig.

    Svällkroppar

    I penisskaftet finns tre svällkroppar. Svällkropparna kan liknas vid avlånga vattenballonger. Det finns en svällkropp på undersidan av penis och två på ovansidan. Svällkropparna sväller när det kommer blod i dem, det är då man säger att man har stånd eller blir sexuellt upphetsad (kåt).

    Här kan du läsa mer om ollonet.

    Du kan läsa mer om att vara kåt under Hjärna

    Här kan du läsa mer om stånd.

    Här kan du läsa mer om spermier.

  • Sädesledarna

    Sädesledarna är som två små rör som går från bitestiklarna till urinröret. Sädesledarna är kanaler som gör det möjligt för spermierna att transporteras vidare från pungen när man får utlösning. Transporten sker med hjälp av muskler som finns i sädesledarna.

    Här kan du läsa mer om utlösning och spermier.

  • Sädesblåsorna

    Sädesblåsorna är två körtlar som sitter nära de båda sädesledarna, strax innan de mynnar i urinröret. Det mesta av sperman/ sädesvätskan kommer från sädesblåsorna. I vätskan som kommer från sädesblåsorna finns bland annat näringsrikt socker som ger spermierna energi så att de kan simma.

  • Pungen

    Pungen är den påse som hänger nedanför penis och i den finns testiklarna och bitestiklarna. Skinnet på pungen är ofta väldigt knottrigt och när man kommer i puberteten börjar det växa hår där. Testiklarna tillverkar spermier och den tillverkningen blir bäst om det är 34 grader i pungen, det är lite svalare än i resten av kroppen (där det ju är 37 grader). Blir det för kallt så dras testiklarna in mot resten av kroppen och blir då varmare. Blir det för varmt så vidgar pungen ut sig så att den kommer längre från kroppen och får svalka.

    Här kan du läsa mer om spermier.

  • Testiklarna

    Testiklarna är de två kulor som ligger i pungen. Ett vardagligt ord för testiklarna är pungkulorna. Testiklarna tillverkar testosteron som också brukar kallas för manligt könshormon. Testosteronet sätter igång puberteten kan man säga och det är när puberteten startat som testiklarna börjar tillverka spermier. I varje testikel finns runt tusen små sädeskanaler och det är i dem som spermierna bildas.

    Testiklarna är känsliga

    Testiklarna är känsliga för stötar och slag. Det räcker med att man råkar komma åt dem lite så kan det kännas en hel del. Får man en boll eller ett slag på pungen gör det rejält ont och man kan känna en stark smärta ända upp i magen. Det är vanligt att de två testiklarna är lite olika stora eller att den ena testikeln hänger ner lite mer än den andra.

    Man kan fråga sig varför testiklarna ligger så oskyddade i en påse (pungen) utanför buken, när äggstockarna ligger inne i buken, väl skyddade. Det här beror på att en av testiklarnas uppgifter är att tillverka spermier och då ska det vara ungefär 34 grader i pungen och inte 37 grader som i resten av kroppen. Därför finns testiklarna utanför resten av kroppen så att det ska bli svalt.

    Här kan du läsa mer om spermier.

    Du kan läsa mer om hormoner under Hjärna.

  • Bitestiklarna

    Alla sädeskanalerna samlas på baksidan av testikeln i det som kallas för bitestikeln. Den är som ett litet nystan som kan kännas ungefär som kokta nudlar. I bitestikeln mognar och lagras spermierna innan de är ”färdiga". I bitestikeln finns bland annat ett ämne som hjälper spermierna att simma rakt fram. Att spermien kan simma rakt fram är bra ifall den ska försöka befrukta ett ägg.

    Här kan du läsa mer om spermier.

    Du kan läsa mer om hur ett barn blir till under Babyn.

  • Testosteron

    Testosteron är ett hormon som brukar kallas för manligt könshormon, men både män och kvinnor har testosteron – fast i olika mängd. Under fosterutvecklingen är testosteron viktigt för att fostret ska utvecklas och bli en pojke.

    När puberteten sätter igång är det testosteronet som gör att man till exempel producerar sperma/ sädesvätska, att man får muskler, hårväxt på kroppen och runt könsorganen och att penis och pung börjar växa.

    Du kan läsa mer om hormoner under Hjärna.

    Här kan du läsa mer om hårväxt.

  • Prostatan

    På en vuxen person är prostatan ungefär lika stor som en valnöt och sitter under urinblåsan. Men innan man kommer i puberteten så är prostatan mindre än så. Prostatan fyller sperman/sädesvätskan med viktiga ämnen som behövs för spermierna. Upp till 30 procent av sperman består av vätska som kommer från prostatan.

    Här kan du läsa mer om spermier.

  • Mellangården

    Hudpartiet mellan penis och analöppningen kallas för mellangården. I huden runt omkring mellangården finns mycket nerver och därför kan den vara känslig för beröring.

  • Analöppning

    Mellan skinkorna sitter stjärthålet som också kallas analöppning eller anus. Analöppningen är ett känsligt område där det finns mycket nerver. När man kommer i puberteten får en del personer hår kring analöppningen.

    Du kan läsa mer om hårväxt under Bröst

  • Hår runt könsorganet - könshår

    Håret runt och på könsorganet börjar växa när man kommer i puberteten. Könshåret växer som en buske av hår ovanför penis, vid penisroten och ibland en bit ut på skaftet (särskilt på undersidan). Det växer också på pungen och runt könet.

    Håret kan vara krulligt, smålockigt eller rakt, strävt eller mjukt, storbuskigt eller fjunigt. Precis som håret på huvudet så kan det helt enkelt vara ganska olika från person till person. Håret växer inte bara på och runt könsorganet utan även runt analöppningen, på magen och på låren.

    Det är rätt vanligt att man får en så kallad ”raggarsträng”. Det är en sträng av hår som växer från busken ovanför penis upp mot naveln. Hur mycket hår man har varierar och färgen på håret är oftast som hårfärgen på huvudet fast mörkare.

Föregående Nästa