• Framifrån

  Så här ser könet ut framifrån - roten, skaftet, ollonet, strängen, förhuden och pungen med testiklar och bitestiklar och hår runt könsorganet.

 • Penisroten och penisskaftet

  Penisroten är den del som sitter närmast kroppen. I penisskaftet finns tre svällkroppar. Svällkropparna kan liknas vid avlånga vattenballonger och det finns en svällkropp på undersidan av penis och två på ovansidan. Svällkropparna sväller när det kommer blod i dem, det är då man säger att man har stånd.

  Här kan du läsa mer om stånd.

 • Ollonet och strängen

  Ollonet är den del av penis som sitter längst fram. För en del är ollonet bredare än skaftet, för andra är det mindre och smalare.

  Strängen

  På ollonets undersida finns en hudsträng som går mellan penisskaftet och urinrörets mynning. Den här strängen heter frenulum, men vardagligt så kallas den oftast bara för "strängen".

  Ollonet täcks av förhuden

  Ollonet täcks av förhuden, men det är olika hur mycket förhud man har. En del har så mycket att man inte ser ollonet alls, andra har mindre så att man ser delar av ollonet. Om man är omskuren har man opererat bort hela förhuden eller delar av den.

  När man har stånd brukar ollonet komma fram ur förhuden, men det är också olika. Längst fram på ollonet finns en öppning där urinröret mynnar ut, den kallas urinrörsmynningen och det är här som kisset kommer ut. Också sperman kommer ut genom den öppningen.

  Ollonet är den känsligaste delen på kroppen och det beror på att det finns väldigt många nerver där!

  Här kan du läsa mer om spermier.

  Här kan du läsa mer om urinröret.

  Här kan du läsa mer om omskärelse.

 • Förhuden

  Ollonet längst fram på penisen är täckt av förhuden som skyddar ollonet. På ollonets undersida finns en hudsträng som går mellan penisskaftet och urinrörets mynning. Den här strängen heter frenulum, men vardagligt så kallas den oftast bara för "strängen".

  På insidan av förhuden tillverkas talg, som är ett slags fett. Talgen skyddar mot svamp och bakterier och kan börja lukta när den blandas med bakterier. Talgen heter smegma (som betyder tvål på grekiska) men kallas ibland för ”flänsost”. Fläns-, för att smegman kan samla sig under ollonkanten (fläns är ett annat ord för kant) och –ost, för att den kan lukta starkt som en ost. Lukten kan särskilt komma om man inte har tvättat sig på ett tag. Både killar och tjejer har smegma. Tjejer får smegma mellan de yttre och inre blygdläpparna.

  På en del är förhuden trång. Det betyder att det inte går att dra tillbaka den så att ollonet kommer fram. Ofta kan förhuden växa till sig i puberteten så att trångheten växer bort. Är det fortfarande trångt kan man få hjälp med det hos en läkare, antingen med salva eller så görs en operation.

  Operationen kallas för förhudsplastik och innebär att läkaren antingen gör ett litet snitt i förhuden, eller att man gör en omskärelse. Omskärelse innebär att förhuden helt eller delvis tas bort.

  Här kan du läsa mer om omskärelse.

 • Hår runt könsorganet

  Håret runt och på könsorganet börjar växa när man kommer i puberteten. Könshåret växer som en buske av hår ovanför penis, vid penisroten och ibland en bit ut på skaftet (särskilt på undersidan). Det växer också på pungen och runt könet.

  Håret kan vara krulligt, smålockigt eller rakt, strävt eller mjukt, storbuskigt eller fjunigt. Precis som håret på huvudet så kan det helt enkelt vara ganska olika från person till person. Håret växer inte bara på och runt könsorganet utan även runt analöppningen, på magen och på låren.

  Det är rätt vanligt att man får en så kallad ”raggarsträng”. Det är en sträng av hår som växer från busken ovanför penis upp mot naveln. Hur mycket hår man har varierar och färgen på håret är oftast som hårfärgen på huvudet fast mörkare.

 • Pungen, testiklar, bitestiklar, testosteron

  Pungen är den påse som hänger nedanför penis och i den finns testiklarna och bitestiklarna. Skinnet på pungen är ofta väldigt knottrigt och när man kommer i puberteten börjar det växa hår där.

  Testiklarna tillverkar spermier och den tillverkningen blir bäst om det är 34 grader i pungen, det är lite svalare än i resten av kroppen (där det ju är 37 grader). Blir det för kallt så dras testiklarna in mot resten av kroppen och blir då varmare. Blir det för varmt så vidgar pungen ut sig så att den kommer längre från kroppen och får svalka.

  Testiklarna

  Testiklarna är de två kulor som ligger i pungen. Ett vardagligt ord för testiklarna är pungkulorna. Testiklarna tillverkar testosteron som också brukar kallas för manligt könshormon. Testosteronet sätter igång puberteten kan man säga och det är när puberteten startat som testiklarna börjar tillverka spermier. I varje testikel finns runt tusen små sädeskanaler och det är i dem som spermierna bildas.

  Testiklarna är känsliga för stötar och slag. Det räcker med att man råkar komma åt dem lite så kan det kännas en hel del. Får man en boll eller ett slag på pungen gör det rejält ont och man kan känna en stark smärta ända upp i magen.

  Det är vanligt att de två testiklarna är lite olika stora eller att den ena testikeln hänger ner lite mer än den andra. Man kan fråga sig varför testiklarna ligger så oskyddade i en påse (pungen) utanför buken, när äggstockar ligger inne i buken, väl skyddade. Det här beror på att en av testiklarnas uppgifter är att tillverka spermier och då ska det vara ungefär 34 grader i pungen och inte 37 grader som i resten av kroppen. Därför finns testiklarna utanför resten av kroppen så att det ska bli svalt.

  Bitestiklarna

  Alla sädeskanalerna samlas på baksidan av testikeln i det som kallas för bitestikeln. Den är som ett litet nystan som kan kännas ungefär som kokta nudlar. I bitestikeln mognar och lagras spermierna innan de är ”färdiga”. I bitestikeln finns bland annat ett ämne som hjälper spermierna att simma rakt fram. Att spermien kan simma rakt fram är bra ifall den ska försöka befrukta ett ägg.

  Här kan du läsa mer om spermier.

  Testosteron

  Testosteron är ett hormon som brukar kallas för manligt könshormon, men både män och kvinnor har testosteron – fast i olika mängd. Under fosterutvecklingen är testosteron viktigt för att fostret ska utvecklas och bli en pojke.

  När puberteten sätter igång är det testosteronet som gör att man till exempel producerar sperma/ sädesvätska, att man får muskler, hårväxt på kroppen och runt könsorganen och att penis och pung börjar växa.

  Du kan läsa mer om hormoner under Hjärna.

 • Penisstorlek

  Hur penis ser ut varierar från person till person både när det gäller utseende, längd och tjocklek. Man kan ha en penis med mycket förhud, mindre förhud, omskuren, rak, sned och så vidare. Om man vill mäta sin penis, så gör man det när man har stånd. Man brukar säga att en vuxen persons penis är i snitt 15 centimeter när han har stånd, men det är vanligt att ha både kortare och längre. Penis fortsätter att växa och utvecklas ganska länge. Ibland ända tills man är i slutet av tonåren.

Föregående Nästa