Akne-kvisslor-finnar

I puberteten är det vanligt att man får akne, eller kvisslor och finnar som det också kallas. Akne kommer inte av smuts, utan från hormoner som gör att kroppen tillverkar extra mycket talg, ett slags fett som finns i huden. Ibland täpps hudporerna igen och röda pluppar dyker upp i ansiktet. Det kan kännas ömt och bli lite svullet.

Var får man akne?

Akne kan man få i ansiktet men också på ryggen eller på bröstet. Det finns olika krämer och andra medel som man kan behandla akne med så att besvären blir mindre. Om du vill ha hjälp kan du vända dig till skolsköterskan eller fråga någon på apoteket.

Talgkörtlar är bra att ha

Akne beror på att talgkörtlarna har blivit inflammerade. Vi har tusentals talgkörtlar och de finns över hela huden - utom i handflatorna och under fotsulorna. Talg är ett slags fett som hjälper till att hålla huden mjuk och smidig och talgkörteln är som en liten ”fettfabrik” där fettet tillverkas. Talgen kommer upp på hudens yta från talgkörteln som sitter längre ner i huden.

Hormonerna styr

I kroppen finns hormoner. De transporteras runt i blodet och har viktiga uppgifter för kroppen. När man kommer in i puberteten så tillverkas det mer av vissa hormoner som kallas könshormoner. De här könshormonerna gör så att det tillverkas mer talg i talgkörtlarna, och när det bildas för mycket talg proppas talgkörtlarna igen och de bakterier som brukar finnas på huden och i talgkörtlarna kan inte ta sig ut. Då blir det irriterat i botten på talgkörteln och man säger att det blir en inflammation. Det kan kännas ömt och svullet och bli en röd plupp.

Akne beror alltså på hormoner, talg och bakterier - det beror inte på att man är smutsig eller inte kan sköta sin hygien!

Akne får man oftast i ansiktet, på bröstet eller ryggen. Det beror på att man har fler talgkörtlar just här.

Du kan läsa mer om hormoner under Hjärna.