Hårväxt

I puberteten ökar hårväxten överallt på kroppen. Man får hår under armarna och på och runt könsorganet. Man kan också få hår på benen, rumpan, runt bröstvårtorna, på bröstkorgen, på ryggen, armarna och runt analöppningen. Dessutom så får man hår i ansiktet - skäggväxt.

Du kan läsa mer om skägg under Huvud.

En del får mycket hår på kroppen, andra bara könshår och hår under armarna. Hur mycket hår man har på kroppen är oftast ärftligt. Har ens mamma eller pappa mycket hår på kroppen så får man antagligen det själv. Har de lite hår så får man troligtvis själv lite.

Hår runt könsorganet

Håret runt och på könsorganet börjar växa när man kommer i puberteten. Könshåret växer som en buske av hår ovanför penis, vid penisroten och ibland en bit ut på skaftet (särskilt på undersidan). Det växer också på pungen och runt könet. Håret kan vara krulligt, smålockigt eller rakt, strävt eller mjukt, storbuskigt eller fjunigt. Precis som håret på huvudet så kan det helt enkelt vara ganska olika från person till person.

Håret växer inte bara på och runt könsorganet utan även runt analöppningen, på magen och på låren. Det är rätt vanligt att man får en så kallad ”raggarsträng”. Det är en sträng av hår som växer från busken ovanför penis upp mot naveln.

Hur mycket hår man har varierar och färgen på håret är oftast som hårfärgen på huvudet fast mörkare.