• Att fråga chans - vad är det?

  Om man frågar chans på någon kan man få ett ja eller nej. Får man ett ja är man ihop. Ofta frågar man chans på en person man är kär i, men det behöver inte vara så. Man kan fråga ändå, för att det känns spännande eller kanske för att man bara vill testa hur det känns att vara ihop med någon. Samma sak är det om man får frågan - man kan svara ja eller nej av olika anledningar.

 • Ja eller Nej!

  Det kan kännas tungt att få ett nej för den som frågar chans. Men det kan vara jobbigt att säga nej för den som får frågan - man kan till exempel vara rädd för att såra den som frågar på en. Att få ett ja kan kännas fantastiskt, eller så känns det bara lite grann. Det är olika.

 • Hur frågar man?

  Själva frågan kan man ställa på olika sätt. Man kan fråga personen direkt, man kan skriva en lapp, chatta på nätet eller skicka ett sms. En del ber en kompis fråga chans på någon. Frågan man ställer är ”får jag chans på dig?” eller ”har jag chans på dig?” - det är lite olika hur man vill göra. En del frågar ”vill du vara ihop med mig?”. Det finns inga regler man måste följa.

 • Vem kan man bli ihop med?

  Man kan bli ihop med någon i skolan eller någon man träffar på fritiden. En del blir ihop med någon på nätet som de aldrig träffar i verkligheten. En del har chans på flera personer på samma gång, andra tycker att det känns bäst att vara ihop med en i taget.

 • Vad gör man om man är ihop?

  Det finns inga regler för vad man ska göra tillsammans om man är ihop. Det bestämmer de som är ihop! En del vill vara ganska mycket som vanliga kompisar och bara vara med varandra och hitta på roliga saker. Andra vill dessutom mysa, kanske hålla hand, kramas, pussas eller kyssa varandra. Man måste aldrig göra något som man inte vill.

 • Har alla varit ihop med någon?

  Det är inte alla som har haft chans på någon, långt ifrån alla. Många längtar efter att få vara ihop, kanske med en speciell person, eller efter att få uppleva känslan av att någon vill ha chans på en. Men det kan också vara skönt att få slippa vara ihop med någon. Man kan till exempel tycka att det räcker med att ha kompisar, eller att man skulle vara glad om man hade en kompis.

 • Hur gör man slut?

  En del är ihop några timmar, andra i flera månader. När man inte vill vara ihop med en person längre gör man slut. Man kan till exempel säga "jag gör slut" eller "jag vill inte vara ihop längre". Man kan känna på olika sätt när någon gör slut med en. Kanske blir man ledsen, kanske blir man lättad, eller så känns det inte som en så stor sak. Det är samma sak för den som gör slut, det kan kännas på olika sätt.

 • Varför heter det att "fråga chans"?

  Man kan undra varför det heter just att "fråga chans"? Det är svårt att ge ett svar på. Det är helt enkelt bara ett sätt att fråga om någon vill bli ihop med en.

Föregående Nästa