Lyssna

Trans - kille, tjej eller mittemellan?

De flesta funderar då och då över hur det skulle vara att kunna byta kön. Att få vara kille om man är tjej, eller få vara tjej om man är kille. Men om man tänker så väldigt ofta eller under en lång period, och upplever att man inte känner sig bekväm i det kön som andra säger att man har kan man vara en transperson.

Transperson

Transperson är ett brett ord för många olika sätt att vara trans på. Trans har ingenting med sexuell läggning att göra, utan handlar bara om vilket kön man känner att man är.

Transsexuell

Som transperson kan man exempelvis vara transsexuell. Även om ordet slutar på "-sexuell" har det inget med sexuell läggning att göra. Det kommer från ordet "sex" som betyder "kön" på latin. Som transsexuell kan man vara en person som har snippa som upplever att "jag känner att jag egentligen är en kille" eller en person som har en snopp som upplever att "jag känner att jag egentligen är en tjej". Då kan man vilja förändra sin kropp eller byta namn så att det känns mer rätt. Man vill att andra ska börja säga "han" istället för "hon" och tvärtom.

Du bestämmer själv - han, hon, hen

En del transpersoner känner sig varken som tjejer eller killar utan som någonting mer mittemellan. Man vill då ofta att andra säger "hen" istället för "hon" eller "han".

Att komma på om man är tjej eller kille eller mittemellan kan ta flera år. Man kan vilja testa ett nytt namn eller prova att ändra sina kläder. Kanske landar man i att man är trans, kanske inte. Ett annat ord för att beskriva vilket kön man har är könsidentitet.

Är det viktigt att veta?

För en del människor är det viktigt att veta vilken könsidentitet man har. För andra människor är det inte viktigt alls. Hur det är för just dig kan bara du avgöra och det är bara du som bestämmer vad som är viktigt och rätt för dig!

Du kan läsa mer på HBTQ-kojan, Egalia och Transformering.se.