Datorn

Vad du bör tänka på när du surfar på nätet!

Varje dag kopplar miljontals ungdomar runt om i världen upp sig på nätet för att hitta vänner, lägga ut eller kommentera bilder, twittra, skriva blogg eller dagbok eller liknande. Och visst kan man hitta nya kompisar på nätet, men det är viktigt att vara försiktig. Något som kallas gromning blir allt vanligare. Det betyder att vuxna personer låtsas vara unga och sedan försöker utnyttja unga tjejer och killar sexuellt.

Att mobba, hota eller sprida falska rykten på nätet är också vanligt. Så innan du använder internet, tänk på det här:

• Det är inte farligt att chatta med personer du inte känner, men det kan faktiskt vara farligt att träffa någon du inte känner. Att lära känna någon på nätet är inte samma sak som när man träffar och lär känna en person "öga mot öga" i det verkliga livet. Prata med någon vuxen som du litar på och fråga hur du ska göra. Gå aldrig ensam om du ska träffa någon du inte känner. Ta alltid med en kompis.

• Var extra försiktig om någon lovar till exempel jobb eller modellkontrakt, vill se bilder där du har lite kläder på dig eller är naken eller envisas med att ni ska ses.

• Om du skriver privata saker i din blogg eller dagbok, gör den inte synlig för alla. Det kan vara bra att inte berätta allt om dig själv i din presentation.

• Tänk på att det inte bara är dina kompisar som tittar och läser det du publicerar på nätet.

• Tänk också på att bilder du lagt ut på en sajt sen kan dyka upp på en annan sajt i helt andra sammanhang. En bild som lagts ut på internet ligger där för alltid.

• Respektera om någon annan inte vill ligga ute med sin bild på nätet. Om du ska lägga ut ett foto med flera personer, fråga de andra först.

• Anmäl dem som beter sig illa på nätet. Alla stora sociala medier har "anmälningsknappar". Låt inte folk vara elaka mot dig eller andra bara för att det händer på nätet.