Lyssna

Ungdoms-
mottagning

Till ungdomsmottagningen kan du vända dig om du har tankar eller frågor om kroppen, sex, preventivmedel och könssjukdomar, men också för att prata om hur du har det hemma eller i skolan. Besöken på ungdomsmottagningen är gratis och man tar emot besökare som är mellan 12 och 23 år.

På en ungdomsmottagning arbetar barnmorskor, kuratorer och läkare.

Många unga tjejer som kommer till ungdomsmottagningen har frågor om till exempel sin mens, flytningar eller bröstens utveckling.

Unga killar söker ofta ungdomsmottagningen för att de undrar om deras kroppar utvecklas som de ska eller för att de till exempel har problem med för trång förhud.

Hitta till en ungdomsmottagning

Nästan alla kommuner har en ungdomsmottagning.

I Stockholms län finns 36 mottagningar och du kan läsa mer på www.1177.se, där hittar du adresser och telefonnummer till den mottagning som ligger närmast dig.

Boka tid

Första gången som du ska gå till en ungdomsmottagning är det bra om du bokar tid innan du kommer dit. Det kan du göra själv på telefon eller med hjälp av skolsköterskan på din skola. De flesta ungdomsmottagningar har också öppet hus någon dag i veckan. Det betyder att man kan komma dit utan att man har beställt tid.