• Ett barn blir till

  Befruktning är samma sak som att bli gravid, eller att bli med barn som man också kan säga. För att man ska kunna bli gravid så måste ett ägg befruktas av en spermie, det kan hända när man har samlag.

  Du kan läsa mer om samlag under Tavlorna.

 • Ägglossning

  Kvinnans ägg kan bara bli befruktat när hon har ägglossning. Ägglossning kallas det när en äggstock släpper ifrån sig ett moget ägg. Ägget fångas upp av äggledarna och via äggledarna transporteras det till livmodern. Kvinnan har ägglossning ungefär en gång i månaden, cirka två veckor före mens och ägget lever i ungefär 1 dygn.

  Här kan du läsa mer om mens.

 • Massor av spermier

  När mannen får utlösning så kommer det sädesvätska och runt 300-500 miljoner spermier! ur penis. Spermierna simmar upp i livmoderhalsen, genom livmodern och ut i äggledarna och här kan spermierna leva i upp till 3-5 dygn. Om ett ägg ligger och väntar i äggledarna är det den spermie som först når fram som tränger igenom äggets skal.

 • Det räcker med en!

  Så fort en spermie har lyckats ta sig in blir skalet ogenomträngligt för alla andra spermier. Den spermie som befruktat ägget tappar sin svans och huvudet smälter samman med äggets cellkärna. Ägget börjar sedan dela sig i flera celler gång på gång samtidigt som äggledaren transporterar ägget till livmodern. Det är spermien som avgör om det blir en flicka eller pojke.

 • Från embryo till barn

  När ägget har delat sig ytterligare ett antal gånger hittar det en lämplig plats inne i livmodern där det växer fast och börjar sedan växa till ett barn.

  Först kallas barnet embryo och sedan foster. Under cirka 40 veckor växer sedan fostret inne i kvinnans livmoder tills det är ungefär 50 centimeter långt och väger runt 3-3,5 kilo, och det är dags att födas.

 • Födsel

  De flesta barn föds genom kvinnans slidöppning, men en del barn föds genom något som kallas kejsarsnitt. Ett kejsarsnitt är en operation där man öppnar kvinnans mage med ett litet snitt och en läkare plockar ut barnet den vägen. Att föda barn är en omtumlande upplevelse som många tycker är smärtsam och fantastisk på samma gång.

 • När chansen/risken är som störst

  Under ägglossningen, mellan mensperioderna, är möjligheten som störst att bli gravid. De som gärna vill ha barn passar på att ha samlag då. Men om man inte vill bli med barn räcker det inte att undvika att ha samlag under ägglossningen, man måste också skydda sig med något som kallas preventivmedel.

  Du kan läsa mer om preventivmedel under Kondomen.

 • Provrörsbefruktning

  En del kvinnor och män kan inte bli med barn genom samlag. Då kan man få hjälp med att bli gravid genom något som kallas provrörsbefruktning. Det betyder (på ett ungefär) att man hämtar ut ägg från kvinnan och lägger i ett provrör och sedan placerar man mannens spermier i provröret. När ägget har blivit befruktat för man in ett eller ibland två av de befruktade äggen in i kvinnans livmoder. Där fortsätter tillväxten tills det är dags för barnet att födas.

 • Adoption

  För den/de som inte kan få egna barn finns det också möjlighet att adoptera. Det betyder att man får ta hand om ett barn som saknar föräldrar eller som kanske har föräldrar som inte kan ta hand om hen. Adoption ordnas oftast genom speciella adoptionsförmedlingar och allting kontrolleras väldigt noga. Ett adopterat barn kan komma från Sverige eller från andra länder runt om i världen.

Föregående Nästa